<
   

Orasul Bistrita

Bistrita, resedinta judetului Bistrita-Nasaud, este asezata in nordul Transilvaniei, pe cursul inferior al raului Bistrita, intr-o zona de dealuri acoperite de livezi.
Regiunea a fost descrisa cu acuratete de catre Bram Stoker, care a ales tinutul impadurit al Bargaului pentru a localiza castelul contelui Dracula din cunoscutul sau roman.

Bistrita este unul din cele mai vechi orase ale Transilvaniei, fiind atestat documentar din anul 1264.
Alte denumiri sub care a fost cunoscut orasul sunt: NOSEN si BISTRITZ in germana, BESZTERCE in maghiara.
In timpul domniei regelui Geza al II-lea (1141-1162) in zona sunt adusi colonistii germani (sasi), care vor determina dezvoltarea institutiilor, a urbanismului si a mestesugurilor dupa modelul vremii din Europa occidentala.
Orasul a fost intemeiat dupa un plan bine gandit pentru a fi targul central al teritoriului locuit de colonistii germani si ca cetate pentru apararea trecatorii Birgaului.
Dezvoltarea mestesugurilor a atras dupa sine intensificarea comertului, lucru favorizat de privilegiul dat de regele Ludovic I la 24 aprilie 1353 care acorda dreptul bistritenilor de a tine targ anual de Sf. Bartolomeu, targ cu o durata de 15 zile.
Din anul 1366 Bistrita a dispus de simbolurile caracteristice unui oras: stema, pecete proprie, dreptul de a-si alege in mod liber conducatorii.
In 1409 orasului i se acorda dreptul de a se inconjura de ziduri de aparare, lucrari finalizate in 1654.
In 1465 orasul avea 18 turnuri si bastioane.

Hotel Diana Bistrita

Despre noi:

  Hotel | Locatie & Adresa | Contact

Design www.mdw.ro